Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek ze śliwkami
Ciasto murzynek ze śliwkami łączy w sobie słodkość i kwaśność. Śliwki nadają także ciekawego aromatu i tekstury całemu ciastu. Koniecznie pamiętaj o ubiciu białek! Wtedy murzynek ze śliwkami będzie idealnie miękki, puszysty i rozpływający się w ustach! Dlaczego właśnie murzynek ze śliwkami? To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. Mamy tutaj nieco mniej słodką wersję, która dodatkowo ma w sobie miękkie, rozpływające się śliwki!
Wymiary formy na murzynka ze śliwkami: keksówka o długości ok. 30 cm
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza
Jak zrobić murzynka ze śliwkami krok po kroku:
Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia oraz sodę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę.