Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Murzynek z serkiem mascarpone i dodatkiem porzeczek to ciasto w sam raz do popołudniowej kawy. Smak czekolady, kremowego serka i lekko kwaskowatych owoców tworzy cudną całość!
Wymiary formy: około 7 cm x 30 cm x 8 cm
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza
Jak zrobić murzynka z mascarpone?
Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy.
Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.


Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone. Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Lekko studzimy i smarujemy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
