Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce w żelu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do tortu, gofrów lub naleśników.

Składniki:

truskawki świeże 500 g
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
woda zimna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce w żelu

Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek.
Następnie przełożyć truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel na ogniu i tylko lekko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i puszczenia soku.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami wody, wlać do truskawek, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać dwoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Zdjąć z ognia rondel z owocami, dodać napęczniałą żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Do wyparzonych słoiczków, nakładać owoce w żelu, zakręcić, odstawić do góry dnem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.02.2019 19:44
Bardzo smaczne truskaweczki : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 10:55
Ja przygotowuję podobnie i są pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak