Ostry sos pomidorowy do słoików

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    15 sztuk
  • cebula

    4 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • ostra musztarda

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory ze skórką pokrajać na kawałki, cebulę w kostkę, czosnek rozetrzeć. Na patelnię wlać wino i rozpuścić w nim cukier, dodać musztardę i pieprz ziołowy, dodać pomidory z czosnkiem i cebulą, gotować na małym ogniu przez 30 minut.Sos wystudzić, przetrzeć przez sito, zagotować, wlać do słoików i pasteryzować przez 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 08.07.2011 00:18
super sosik;)
Iwona51 09.06.2011 00:18
fajny sosik
anna186 13.10.2010 09:52
super sosik
ben-ka 11.10.2010 14:38
To tym przepisem wstrzeliłaś się w 50,000 - gratuluję i masz ode mnie nagrodę:)
Margo1 10.10.2010 12:15
ciekawy sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat