Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
2 sztuka -
brokuł
1/2 sztuka -
pieczarki
200 gram -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbek -
pasta curry
1 łyżka / czerwona -
imbir
mały kawałek -
natka pietruszki
1/4 pęczka -
sól do smaku
-
bulion drobiowy
1,5 litr -
olej rzepakowy do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Orientalna zupa z kurczakiem i brokułem
Wlać bulion drobiowy, zagotować, dodać opłukane, osuszone i pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodać suszone liście limonki, świeży imbir pokrojony na cienkie plasterki. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
Następnie dodać opłukany i podzielony na różyczki brokuł oraz obrane, opłukane i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Gotować około 5-7 minut pilnując, żeby brokuł pozostał jędrny i chrupiący. Jeśli to konieczne zupę doprawić do smaku solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze (10)