Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet po mojemu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 szt
woda gazowana 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
mąka 2 łyżki
pieprz do smaku
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet po mojemu

Kroki postępowania

1
3 jajka rozbijamy i roztrzepujemy.
Krok 1 - Omlet po mojemu foto
2
Dodajemy śmietanę, mąkę i znów mieszamy.
Krok 2 - Omlet po mojemu foto
3
Następnie dodaję sól oraz pieprz. W tym czasie na głębszej patelni rozgrzewam dużą ilość masła. Do masy jajecznej ostrożnie dodaje wodę gazowaną i łyżką powoli mieszam aby gaz wszedł w masę. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty i lekki w smaku
Krok 3 - Omlet po mojemu foto
4
Na rozgrzane masło wlewam masę jajeczną i po około minucie przykrywam patelnie pokrywką i czekam aż jajka zetną się z wierzchu.
Krok 4 - Omlet po mojemu foto
5
Dzięki przykrywce nie trzeba przewracać omletu na drugą stronę. Jeżeli ktoś ma możliwość talerz można podgrzać. Smacznego
Krok 5 - Omlet po mojemu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patty 14.05.2013 23:25
cieszę się bardzo, że mogłam komuś pomóc :)
Esteban 14.05.2013 23:24
Faktycznie to działa!. Woda wplywa na to ze omlet jest mega lekki , puszysty i bardzosmaczny. Bardzo dziekuje za ta rade. Juz od teraz omlet bede robił według tego przepisu. Jeszcze raz dziekuję za ten przepis Pati. Polecam kazdemu!
jasiek 14.05.2013 11:27
dobry na śniadanie
miki47 14.05.2013 09:21
bardzo smacznie
Agula&Stabi 14.05.2013 07:57
proste i na pewno smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak