Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń nilowy 400 g
chleb czerstwy 100 g
pomidory suszone Smak 80 g
Czosnek staropolski Prymat 11 ząbków
bazylia świeża 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
koper świeży 1 łyżka
oregano świeże 1 łyżka
sok z cytryny 4-5 łyżek
oliwa 5-6 łyżek
papryczka chili 1/2
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką

Kroki postępowania

1
Czerstwy chleb miksujemy w blenderze, wsypujemy do miski. Zioła, chilli, suszone pomidory, czosnek też blendujemy, tak aby uzyskać drobne kawałki. Całość przekładamy do miski z chlebem, dodajemy oliwę, sok z cytryny (ok. 4 łyżek), sól, pieprz. Mieszamy, powinniśmy uzyskać w miarę mokrą i zwartą masę. Można jej spróbować, bo może wydawać się nam mało słona lub jeżeli jest zbyt sucha można dolać trochę więcej oliwy lub soku z cytryny.
Krok 1 - Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką foto
2
Filety ryby myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyściełanej pergaminem. Rybę można delikatnie posolić z każdej strony, tylko nie przesadzajmy, bo panierka będzie wystarczająco aromtyczna. Na każdy filet nakładamy dosyć grubą warstwę masy.
Krok 2 - Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką foto
3
Rybę zapiekamy w 200 st. C ok. 20 minut.
Krok 3 - Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.06.2015 16:40
moje smaki są w tym daniu, pycha...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak