Ogórki z papryką w zalewie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki

    4 kg
  • sól

    1/2 szkl
  • papryka czerwona

    4 szt
  • cebula

    1/2 kg

Zalewa

  • woda

    1 litr
  • cukier

    2,5 szkl
  • ocet

    1,5 szkl
  • ziele angielskie

    łyżka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i mieszamy z 1/2 szklanki soli. Odstawiamy na 2-3 godziny i osączamy z nadmiaru wody.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy, kroimy w paski. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy paprykę oraz cebulę i gotujemy 5 minut. Zalewę studzimy, dodajemy odsączone ogórki i dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat