Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie keczupowej

5.0
(69)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 3-4 kg
woda 1 l
keczup 300 g
cukier 1,5 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
sól 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie keczupowej

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Ogórki w zalewie keczupowej foto
2
Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli.
Krok 2 - Ogórki w zalewie keczupowej foto
3
Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach.
Krok 3 - Ogórki w zalewie keczupowej foto
4
Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Krok 4 - Ogórki w zalewie keczupowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pogol86 04.09.2021 09:08
Zrobione, sprobuje w zimę.
Doradca Smaku 06.09.2021 08:46
Koniecznie napisz jak smakowały :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
jola91 12.08.2015 20:31
Doskonały pomysł, muszę koniecznie spróbować
IZABELA29 12.08.2015 09:13
chcę takie zrobić czy wiecie jak smakują ?
krokus 12.08.2015 08:55
ciekawy przepis
olkaaa 12.08.2015 07:42
muszę spróbować
Anna169Hosz 11.08.2015 23:34
Takich jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak