Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z lubczykiem i kminkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże gruntowe 2 kg
ząbki czosnku po 2 na słoik
koper świeży do smaku
lubczyk świeży młody do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10-12 g
gorąca woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z lubczykiem i kminkiem

Ogórki wymyć i ew. krótko namoczyć w bardzo zimnej wodzie, aby odzyskały jędrność - pokroić w pionowe cząstki, po czym ustawić pionowo w sloikach. Pomiędzy cząstki ogórków włożyć pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku oraz kawałeczki świeżych młodych gałązek lubczyku. Wsypeć po trochę ziarenek kminku. Dołożyć świeży koperek.

W litrze gorącej wody rozpuścić sól morską i zalać słoiki do pełna. Zakręcić niezbyt szczelnie i odstawić na 1-2 doby w ciepłe miejsce. Najlepiej postawić słoiki na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami.

Kiedy ogórki osiągną ulubiony stopień ukiszenia wytrzeć zakrętki od środka (albo zmienić pokrywki na czyste), dokręcić słoiki i wstawić do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.06.2017 17:15
Nie ma to jak prosta i znana kuchnia! A smak zawsze można podrasować jakimiś nietypowymi przyprawami :)
w mojej kuchni 21.06.2017 14:46
Smaczny przepis
IZABELA29 21.06.2017 13:52
Bardzo dobre
magdow 21.06.2017 13:15
superowy przepis ;]
olkaaa 21.06.2017 11:52
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak