Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z kamionki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 1 kg
woda
koper świeży 1/2 pęczka
czosnek 4 ząbki
chrzan kawałek
liść winogronowy 3 liście
sól

Porada

Ogórki można wykonać również w większym słoiku. Ilość soli: Na 1l wody - 1 łyżka soli. Ilość wody uzależniona jest od ilości ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z kamionki

1. Ogórki umyć.
2.Chrzan oraz ząbki czosnku obrać.
3. Na dno naczynia ułożyć gałązki kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.
4. Kolejno ułożyć warstwę ogórków, na ogórki warstwę kopru, ząbek czosnku i kawałek chrzanu (górną warstwę stanowi koper).
5. Na wierzch ułożyć liście z winogron.
6. Sól rozmieszać w zimnej wodzie. Ogórki zalać roztworem solnym.
7. Przykryć talerzykiem i przycisnąć granitowym kamieniem (lub słoikiem wypełnionym wodą), nakryć ściereczką.
8. Ogórki odstawić. Po około 3 dniach ogórki małosolne nadają się do konsumpcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak