Ogórki małosolne / kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek gruntowy

Składniki na jeden słoik 0,7 l

  • ziele angielskie

    1 szt
  • pieprz

    4-5 ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    10 ziaren
  • koper

    1/2 kwiatostanu
  • czosnek

    1 ząbek
  • chrzan

    2-3 cm
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • estragon

    szczypta
  • porzeczki

    1 liść

Zalewa

  • woda

    1 litr
  • sól

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Ilość ogórków zależy od tego ile słoików planujemy zaprawić (mnie z 15 kg wyszły 54 słoiki 0,7 l). Włożyć ciasno do słoików. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wrzącą wodą z solą, od razu zakręcić i obrócić denkiem w dół do czasu aż słoiki wystygną. Trzymać 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu po czym przenieść do chłodnej piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:25
Też robię je na zimę.
gosia56 25.08.2015 11:21
robię takie ale na litr wody daję kopiastą łyżkę soli
jagoda5913 24.08.2015 23:19
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat