Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
koper duży pęczek
czosnek duża główka
woda 2 litry
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
ziele angielskie 8 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
chrzan średni kawałek
nasiona kopru 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2-3 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone z jabłkami

Ogórki i jabłka umyć, jabłka pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne.
Ułożyć w słoikach po trochę kopry, a następnie napełnić ogórkami i jabłkami.
Dodać przyprawy.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól - zalać ogórki gorącą solanką.
Zakręcić niezbyt szczelnie lub tylko nakryć spodeczkami - pozostawić w temperaturze pokojowej przez kilka dni - do osiągnięcia ulubionego smaku.
Wstawić do lodówki, aby spowolnić proces kiszenia, lub wynieść do chłodnej piwnicy.

Jako dodatek smakowy do kiszenia można wykorzystać liście winorośli, czarnej porzeczki lub wiśni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak