Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 0,5 na słoik
chrzan 1 kawałek
czosnek 2 ząbki
liść wiśni 1 sztuka
liść porzeczki 1 sztuka
koper 1 gałązka
sól kamienna 2 łyżki
woda letnia 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Przygotować litrowe słoiki, do każdego włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku , po liściu z wiśni i porzeczki oraz koper. Powkładać ogórki, i zalać ciepłą osoloną wodą. Zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu około tygodnia. Po tym czasie można konsumować. Ogórki przeznaczone do przechowywania, pasteryzuję, ale tylko doprowadzam do wrzenia aby przerwać proces kiszenia. Tak przygotowane ogórki przechowują się bardzo długo( jeśli ich wcześniej nie zjemy)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 29.11.2012 21:12
na zimę robie duza ilość
ilovebake 15.10.2012 16:50
moja ulubiona przegryzka :)
artur7 15.10.2012 12:43
lubie ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak