Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    3 kg
  • czosnek

  • korzeń chrzanu

  • liście wiśni

  • liście czarnej porzeczki

  • liście dębu

  • koszyczki kopru z nasionami

  • sól kamienna

    5 łyżek
  • woda zimna

    2,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcja na 6-7 litrowych słoików

Do kiszenia wybierajmy raczej małe i średniej wielkości ogórki, które myjemy i zalewamy zimną wodą na 1-2 godz.

Do każdego słoika na dno układamy po dwa liście wiśni, czarnej porzeczki i dębu, koszyczek kopru, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku. Można dodać również kawałek liścia laurowego oraz po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.

Ogórki ciasno układamy w słoikach.
Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści i zalewamy ogórki do całkowitego ich zanurzenia. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce.

Proces kiszenia trwa około miesiąca, jednak do jedzenia ogórki nadają się już po 4 - 5 dniach.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 19.12.2013 15:54
pyszne ogórki
Róża1 01.08.2013 18:49
przepyszne domowe ogóreczki:-) , słoik z gumką jak za dawnych czasów:-)
Katarzyna59 04.07.2013 09:17
najsmaczniejsze domowe ogórki
jozefinach 13.06.2013 13:54
Uwielbiam domowej roboty ogórki kiszone, ponieważ kupne nie nadają się do jedzenia.
ONY_za_kare 26.03.2013 14:39
pycha! też sam kiszę...najlepsze!
Grazyna0211 17.03.2013 17:06
własnej produkcji są najsmaczniejsze
Pani Domu 16.03.2013 19:56
idealne na zimę
pajbek 05.03.2013 12:49
Super przepis :-)
Beata23 23.02.2013 11:26
uwielbiam takie
babi17 06.02.2013 16:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat