Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogóreczki w zalewie octowej z koperkiem i czosnkeim

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 6 kg
natka pietruszki
listki selera
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziarna ziela angielskiego
nasiona gorczycy
ząbek czosnku
cebula
marchew
laska chrzanu
łodyga zielonego koperku
ocet 3 szklanki
cukier 1 szklanka
sól kamienna 3 łyżki
woda 5 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ogóreczki w zalewie octowej z koperkiem i czosnkeim

Zalewa:
5 litrów wody gotujemy z 3 szklankami octu, 1 szklanką cukru i 3 łyżkami soli kamiennej. Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
Przyprawy:
Do każdego słoika wkładamy przyprawy: natkę pietruszki, listki selera, ziarenko pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, czosnek, cebulę, marchew, chrzan, łodygę zielonego koperku.Następnie do słoików wkładamy ogórki ( zawsze jasnym końcem ku górze) i zalewamy zimną zalewą.
Słoiki dokładnie zamykamy, wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, bo inaczej ogórki będą miękkie.
Słoiki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do wychłodzenia. Słoiki powinny być przykryte kocem lub ręcznikiem.
Ogóreczki gotowe.
Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.09.2012 09:42
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak