Przepis i sposób przygotowania na: Ogóreczki w zalewie octowej z koperkiem i czosnkeim
5 litrów wody gotujemy z 3 szklankami octu, 1 szklanką cukru i 3 łyżkami soli kamiennej. Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
Przyprawy:
Do każdego słoika wkładamy przyprawy: natkę pietruszki, listki selera, ziarenko pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, czosnek, cebulę, marchew, chrzan, łodygę zielonego koperku.Następnie do słoików wkładamy ogórki ( zawsze jasnym końcem ku górze) i zalewamy zimną zalewą.
Słoiki dokładnie zamykamy, wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, bo inaczej ogórki będą miękkie.
Słoiki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do wychłodzenia. Słoiki powinny być przykryte kocem lub ręcznikiem.
Ogóreczki gotowe.
Smacznego !!!