Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nototenia w pieczarkach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nototenia 2 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
pieczarki 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
olej do smażenia 6 łyżek
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Porada

Podawać z ziemniakami z wody ( z koperkiem) i np. sałatą ze śmietaną. * Proponuję zacząć gotowanie obiadu od obrania ziemniaków ( umyć , pokroić, zalać wodą i posolić ).Kiedy ryby są już zalane sokie

Przepis i sposób przygotowania na: Nototenia w pieczarkach

Kroki postępowania

1
Umyć i oskrobać nototenie. Naciąć od strony płetwy brzusznej i dobrze oczyścić z pozostałości ( mnie trafiła się ikra - tego nie wyrzucać - ikra to rarytas).
Krok 1 - Nototenia w pieczarkach foto
2
Wyciąć filety - lub pozostawić rybki w całości- zależy jak kto woli- ja filetuję.
Krok 2 - Nototenia w pieczarkach foto
3
Jeszcze raz opłukać. Ułożyć w pojemniczku. Polać sokiem z cytryny. Lekko posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut.
Krok 3 - Nototenia w pieczarkach foto
4
W tym czasie oczyścić pieczarki. Wykręcić ogonki i drobno usiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
Krok 4 - Nototenia w pieczarkach foto
5
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano plasterki pieczarek. Dorzucić pokrojone korzonki i łyżkę masła - usmażyć całość pieczarek na złoto. Przełożyć do małego garnuszka.
Krok 5 - Nototenia w pieczarkach foto
6
Ryby wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- posolić, popieprzyć i oprószyć mąką.
Krok 6 - Nototenia w pieczarkach foto
7
Na patelnię po smażeniu pieczarek dodać 3 łyżki oleju i na gorącym smażyć nototenię.
Krok 7 - Nototenia w pieczarkach foto
8
Gdy będzie rumiana dołożyć masło i ikrę ( jeśli nie było to oczywiście bez niej) . Zrumienić masło ( ikrę rozetrzeć w tłuszczu). Dołożyć obok ryb pieczarki i chwilę razem podgrzewać.
Krok 8 - Nototenia w pieczarkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.03.2014 10:02
Lubię takie połączenie- ryby i pieczarki.
Anna133 29.03.2014 09:46
wspaniałe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak