Przepis i sposób przygotowania na: Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Kroki postępowania
Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.
Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.
Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.
W garnku do gotowania na parze na liściach pora układać ziemniaki i jabłka.
Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.
Odlać 3/4 szklanki wywaru. W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.
W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).
Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).