Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 45 g
jogurt grecki 400 g
mąka pszenna typ 450 600 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
woda ciepła 200 ml
roszponka 50 g
oliwa na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem.
Krok 1 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
2
Doda ciepłą wodę i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
3
Potem dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Krok 3 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
4
Na końcu dodać umyta i osuszoną roszponkę.
Krok 4 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
5
Wyrobić ciasto drożdżowe, które potem należy przykryć i stawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
6
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Wierzch smarujemy oliwą.
Krok 6 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto
7
Pieczemy w temp. 220 stopni przez ok. 30 min., po czym temp. zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez 20 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Nieco udziwniony, czyli chlebek roszponkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.11.2016 06:26
ciekawy chlebek :)
olkaaa 17.11.2016 18:35
muszę spróbować
iziona 17.11.2016 18:04
Udziwnienia bywają smaczne :)
Ada-Gaba 17.11.2016 14:03
bardzo apetyczny chlebek
Renata9 17.11.2016 13:55
Super chlebuś na śniadanko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak