Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niby pizza z bakłażanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10-12 sztuk
cebula 1 sztuka
Koperek suszony Prymat
sól do smku
koncentrat 2 łyżeczki
czosnek 2-3 ząbki
ser żółty 5 dag
drożdże 20 g
woda 1/2 szkalnki
mąka 200 g
oliwa 1 łyżka
bakłażan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Niby pizza z bakłażanem

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, smarujemy delikatnie 2 łyżkami oliwy i obsmażamy z obu stron na suchej patelni. Wrzucamy je wszystkie do miski, solimy, pieprzymy i posypujemy koperkiem.
Krok 1 - Niby pizza z bakłażanem foto
2
Cebule siekamy i smażymy na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aby pieczarki puściły sok.
Krok 2 - Niby pizza z bakłażanem foto
3
2 łyżki mąki mieszamy w misce z pokruszonymi drożdżami i połową szklanki ciepławej wody. Zostawiamy pod ściereczką na 5 minut, następnie dodajemy pozostałe składniki mąkę rozgnieciony czosnek, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Odstawiamy na ok. 15 minut
Krok 3 - Niby pizza z bakłażanem foto
4
Cisto rozwałkować na wielkość blaszki posmarować koncentratem.
Krok 4 - Niby pizza z bakłażanem foto
5
Na koncentrat wyłożyć usmażone pieczarki z cebulką posypać startym serkiem a na koniec ułożyć przyprawionego bakłażana.
Krok 5 - Niby pizza z bakłażanem foto
6
Piec w temp. 190 stopni aż ciasto będzie upieczone około 20 minut
Krok 6 - Niby pizza z bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 17.05.2013 16:36
rewelacyjny pomysł z tymi bakłażanami
Olimpia 26.03.2013 19:38
Wygląda pysznie mhmmmm..... :)
SylwiaMagdaSabin 26.03.2013 14:43
chodzi za mna taka pizza mniam
beniaminek 26.03.2013 13:16
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak