Naleśniki przepis podstawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i odrobinę mleka, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.

Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.
Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.

*** *** ***

Jeśli robimy wersję na słodko- możemy do ciasta dodać troszkę cukru waniliowego.

Jeśli będziemy naleśniki wykorzystywać do krokietów, czyli jeszcze raz będziemy je smażyć/opiekać, nie przypiekamy ich mocno.

Jeśli chcemy, aby naleśniki były bardzo cienkie, nie możemy mocno nagrzewać patelni.

Jeśli chcemy, aby naleśnik na około nie był suchy, przykrywamy je talerzem po usmażeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat