Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki przepis podstawowy
Przepis na naleśniki wydaje się być banalnie prosty w zapamiętaniu, ale często zdarza się, że zapominamy proporcji i nasze ciasto jest za rzadkie lub zbyt gęste. Tego nie chcemy, dlatego polecam Wam zapisanie sobie jednego, sprawdzonego przepisu na naleśniki, z którym zawsze wyjdą Wam uwielbiane przez wszystkich placki.
1. Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i odrobinę mleka, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.
2. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo niewielką ilością roztopionego smalcu. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.
4. Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu patelnię przecieramy pędzelkiem z tłuszczem.
Kilka porad:
Jeśli robimy wersję na słodko- możemy do ciasta dodać troszkę cukru waniliowego.
Jeśli będziemy naleśniki wykorzystywać do krokietów, czyli jeszcze raz będziemy je smażyć/opiekać, nie przypiekamy ich mocno.
Jeśli chcemy, aby naleśniki były bardzo cienkie, nie możemy mocno nagrzewać patelni.
Jeśli chcemy, aby naleśnik na około nie był suchy, przykrywamy je talerzem po usmażeniu.