Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki orkiszowe z brokułem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka orkiszowa na oko
woda gazowana na oko
sól do smaku
brokuł 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
boczek wędzony 4 plastry
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki orkiszowe z brokułem

NALEŚNIKI:
Rozbij jajka i dodaj wodę w ilości odpowiadającej ilości ciasta, jaką chcesz uzyskać. Dodawaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, zagęszczonej masy.

Ogólna reguła co do grubości naleśników jest taka, że im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki.

Smaż bez tłuszczu, wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Są dwie metody nakładania ciasta na patelnię: rozlewanie go po całej jej powierzchni przechylając patelnię lub rozsmarowywanie ciasta łyżką na powierzchni. Drugi sposób jest szczególnie przydatny jeśli ciasto jest gęstsze.

FARSZ:
Umyj brokuła i podziel go na duże różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie.
Po odsączeniu przełóż do miseczki i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij (pod koniec dodaj pokrojony w cienkie paseczki boczek).
Całość dodaj do brokuła. Wymieszaj.

Farsz nakładaj na połowę naleśnika i zawijaj w ruloniki. Przed podaniem przekrój na pół.
Możesz też posypać startym żółtym serem i podgrzać przez chwilę w piekarniku.

Podawaj z ulubioną sałatką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 12.10.2013 19:26
wygladaja super
Bernadeta1 11.09.2013 20:25
takie naleśniki to rozkosz dla podniebienia
Monika-twin 19.11.2012 07:06
musi byc pyszne,i zdrowe
radosna29 15.11.2012 13:09
pychotka
miroslawa 14.11.2012 05:52
super propozycja
emeslive 13.11.2012 23:06
Ślicznie wyglądają te naleśniki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak