Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże ok. 25 dkg
pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
bazylia świeża 20 listków
natka pietruszki wg uznania
małe suszone pomidorki 20 sztuk
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat wg uznania
miód z mniszka lekarskiego 3 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki
masło 50 gram
serek śmietankowy 120 (z czosnkiem)

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym

Kroki postępowania

1
Maliny oczyścić, przebrać, przełożyć do garnka i rozgnieść.
Krok 1 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
2
Maliny podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając, tak długo, aż się rozpadną. Przetrzeć je przez sito.
Krok 2 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
3
Każdą pojedynczą pierś z kurczaka naciąć w środku, tworząc kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem.
Krok 3 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
4
Bazylię i natkę pietruszki posiekać. Pomidorki (użyłam bardzo małych, słodkich pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić na małe kawałki. Do serka śmietankowego dodać bazylię, natkę i pomidorki, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
5
Przygotowane nadzienie nałożyć do "kieszonek" z mięsa, zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane piersi z kurczaka kłaść na rozgrzany na patelni olej, obficie posypać przyprawą do mięs.
Krok 5 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
6
Zrumienić je z obu stron. Do mięsa wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem, na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie mięso odwrócić i dusić dalsze 10 minut.
Krok 6 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
7
Mięso zdjąć z patelni, większość pozostałego płynu odparować. Na patelnię wlać miód i ocet balsamiczny.
Krok 7 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
8
Podgrzewać tak długo, aż płyn zacznie się mocno pienić.
Krok 8 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
9
Wlać do niego przygotowany wcześniej przecier z malin, wymieszać, zagotować i zredukować o ok. 1/3.
Krok 9 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
10
Patelnię z sosem zdjąć z ognia, dodać masło.
Krok 10 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
11
Mieszać powoli, aż masło się roztopi i wszystko się połączy na gładki sos.
Krok 11 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto
12
Nadziane piersi z kurczaka kroić w grube plastry i podawać polane przygotowanym sosem.
Krok 12 - Nadziewane piersi z kurczaka z balsamicznym sosem malinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 03.03.2014 07:31
Ciekawy przepis :)
ONY_za_kare 10.01.2014 10:50
smaczne danie!
Alex_M 08.01.2014 12:42
wspaniałe danie :)
Mati13 06.11.2013 14:53
bardzo ciekawe
Sroczka 22.06.2013 22:15
Ale pięknie ta potrawa wygląda. I z pewnością tak smakuje.
Mysiunia 05.11.2012 15:59
nietypowy przepis, szczegółowo opisany, piękny wygląd końcowy - rewelacja!
Anna169Hosz 28.09.2012 14:38
Wczoraj robiłam bardzo podobne danie:)
Agnieszka_B 26.09.2012 18:22
Ale propozycja! Już jestem ciekawa jak smakuje :)
Katarzyna/kate1980 25.09.2012 20:20
cudnie wyglądają
daria2911 25.09.2012 13:36
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak