Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziana cukinia lub kabaczek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 250 gram
jajko 1 sztuka
Kucharek SMAK LATA do smaku
kabaczek 1 sztuka
ser gouda 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziana cukinia lub kabaczek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg), jeśli nie używasz termoobiegu - do 200.

Kabaczka umyj i obetnij jego końcówki - z każdej strony po około 3 cm. Wydrąż środek - tę część z pestkami. Do tego najlepiej nada się duża łyżka i nóż. Część z wydrążonego miąższu możesz dodać do mięsa, które zaraz usmażysz ;)

Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone. Dopraw je do smaku. Dodaj oregano (pamiętając o rozcieraniu go w dłoniach w czasie wsypywania). Do mięsa dodaj część miąższu z kabaczka. Odstaw do ostygnięcia mięsa. Dodaj jajko i (nie podgrzewając!) wymieszaj.

Ser żółty pokrój w grubą kostkę.

Kabaczek postaw w pionie na folii aluminiowej (arkusz wielkości takiej, aby zawinąć całe warzywo). Nakładaj mięsny farsz łyżką (nie dociskaj - dodane jajko, ścinając się i tak zwiększy objętość farszu), po każdej łyżce mięsa wrzuć kawałeczek sera.

Po napełnieniu kabaczka mięsem, zawiń go w folię aluminiową i piecz w piekarniku około 20 minut.

Po tym czasie wyjmij na duży talerz i ostrożnie rozwijaj. Uwaga na wyciekający rosołek! Jest gorący. Całość lekko przestudź i podawaj pokrojone w plastry.

Świetne z grzankami, sosem pomidorowym lub kaszami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 04.11.2013 15:33
bardzo pomyslowe
annagebalska 28.11.2012 09:15
pycha
Monika-twin 21.11.2012 21:03
ładnie wyglada
Ela15 09.11.2012 15:49
rewelacja
polly66 05.11.2012 23:31
niby znane, a jednak ;) Apetycznie!
mela25 20.09.2012 11:42
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak