Ula

Nadziana cukinia lub kabaczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • Kucharek SMAK LATA

    do smaku
  • kabaczek

    1 sztuka
  • ser gouda

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg), jeśli nie używasz termoobiegu - do 200.

Kabaczka umyj i obetnij jego końcówki - z każdej strony po około 3 cm. Wydrąż środek - tę część z pestkami. Do tego najlepiej nada się duża łyżka i nóż. Część z wydrążonego miąższu możesz dodać do mięsa, które zaraz usmażysz ;)

Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone. Dopraw je do smaku. Dodaj oregano (pamiętając o rozcieraniu go w dłoniach w czasie wsypywania). Do mięsa dodaj część miąższu z kabaczka. Odstaw do ostygnięcia mięsa. Dodaj jajko i (nie podgrzewając!) wymieszaj.

Ser żółty pokrój w grubą kostkę.

Kabaczek postaw w pionie na folii aluminiowej (arkusz wielkości takiej, aby zawinąć całe warzywo). Nakładaj mięsny farsz łyżką (nie dociskaj - dodane jajko, ścinając się i tak zwiększy objętość farszu), po każdej łyżce mięsa wrzuć kawałeczek sera.

Po napełnieniu kabaczka mięsem, zawiń go w folię aluminiową i piecz w piekarniku około 20 minut.

Po tym czasie wyjmij na duży talerz i ostrożnie rozwijaj. Uwaga na wyciekający rosołek! Jest gorący. Całość lekko przestudź i podawaj pokrojone w plastry.

Świetne z grzankami, sosem pomidorowym lub kaszami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 04.11.2013 15:33
bardzo pomyslowe
annagebalska 28.11.2012 09:15
pycha
Monika-twin 21.11.2012 21:03
ładnie wyglada
Ela15 09.11.2012 15:49
rewelacja
polly66 05.11.2012 23:31
niby znane, a jednak ;) Apetycznie!
mela25 20.09.2012 11:42
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat