Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle zapiekane ze szpinakiem z pieczarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu conchiglioni 15 sztuk
szpinak mrożony 1 opakowanie
pieczarki 30 dag
serek topiony śmietankowy 7 trójkątów
sos pomidorowy 1 opakowanie
cebula
czosnek 2 ząbki
ser żółty 20 dag
oregano
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle zapiekane ze szpinakiem z pieczarkami

Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i dusimy około 5 minut.

Pieczarki obieramy i kroimy na małe ćwiartki. Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy i chwilę studzimy. Przygotowanym farszem szpinakowo- pieczarkowym nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, do każdej z muszki dokładamy jeszcze trochę topionego serka. Następnie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 23.09.2015 11:04
ciekawy przepis
IZABELA29 01.07.2013 16:41
muszę kiedyś tak zrobić
natii3624 15.01.2013 21:41
wygląda przepysznie! :)
treonina 15.01.2013 21:27
świetne!
Anna169Hosz 15.01.2013 21:27
Wyglądają na smaczne i eleganckie danie.
babajaga1969 15.01.2013 21:14
smaczne danie makaronowe :)
kasiaw 15.01.2013 21:12
super wygląda smakowicie
Goya 15.01.2013 21:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak