Muszle faszerowane mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszle

    20 szt
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • olej

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • bulion

    1 szkl
  • ser żółty

    5 dag
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mielone mięso przyprawiamy do smaku solą, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mielonym czarnym pieprzem. Po przyprawieniu wyrabiamy. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy, następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso podsmażymy mieszamy z mąką pszenną po czym wlewamy bulion i dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dusimy na wolnym ogniu aż płyn odparuje. Nadziewamy makaron farszem i układamy w naczyniu posmarowanym olejem. Zapiekamy przez 15 minut, wyjmujemy i posypujemy serem zmieszanym z posiekaną natką. Zapiekamy jeszcze kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 02.11.2015 16:23
pysznie wyglądają
pestka 17.06.2015 08:15
wyglądają bardzo apetycznie
luna76 15.06.2015 08:44
wspaniałe na przystawkę:)
justynkag 15.06.2015 06:44
Bardzo apetyczne i zachęcające.
halina17 14.06.2015 20:07
Dobre muszle.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat