Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z serem
To połączenie kremowej masy serowej z czekoladowym ciastem to ulubiona wersja murzynka. Oba smaki świetnie się komponują i są swego rodzaju przełamaniem - łagodna masa serowa i mocno czekoladowe ciasto - mniam!
Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.
Ciasto kroimy dopiero po ostudzeniu.
Jego wierzch możemy także udekorować polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.
KROK 1. CIASTO KAKAOWE. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao, dokładnie mieszamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ostudzonej masy wraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
KROK 2. MASA SEROWA. Ser biały razem z masłem przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy do nich zmielony ser i łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
KROK 3. PIECZENIE. Formę delikatnie smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim połowę ciasta kakaowego. Na nie za pomocą łyżki wykładamy masę serową, a na wierzch drugą połowę ciemnego ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.