Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z powidłami śliwkowymi
W tym przepisie na murzynka z powidłami, do masy czekoladowej dodaję powidła śliwkowe. Powodują one, że moje ciasto jest bardziej wilgotne, a przy tym ma dodatkowy posmak powideł. To świetne połączenie, a ja osobiście wolę takie wilgotne, puszyste ciasta.
Masło zagotować z cukrem, mlekiem i kakao, często mieszając. Odlać ¼ szklanki masy (na polewę), a resztę wystudzić.
Do chłodnej masy wmieszać rózgą powidła, później żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do masy kakaowej.
Przełożyć ciasto do keksówki (użyłam keksówki o wymiarach 8x27 cm) i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Odlaną masę kakaową podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i wystudzić. Polać wystudzone ciasto tężejącą polewą.