Murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzięki powidłom śliwkowym murzynek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Murzynek z powidłami:

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • masło 82%

    150 gramów
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtka

    4 sztuki
  • białka

    4 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • powidła śliwkowe

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • czekolada mleczna

    20 gramów
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło zagotować z cukrem, mlekiem i kakao, często mieszając. Odlać ¼ szklanki masy (na polewę), a resztę wystudzić.

Do chłodnej masy wmieszać rózgą powidła, później żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do masy kakaowej.

Przełożyć ciasto do keksówki (użyłam keksówki o wymiarach 8x27 cm) i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Odlaną masę kakaową podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i wystudzić. Polać wystudzone ciasto tężejącą polewą.

Na polewę można wykorzystać czekoladę z kawałkami orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat