Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z powidłami śliwkowymi

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzięki powidłom śliwkowym murzynek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.

Składniki:

Murzynek z powidłami:

mąka pszenna 2.5 szklanki
masło 82% 150 gramów
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
mleko 1 szklanka
powidła śliwkowe 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
czekolada mleczna 20 gramów
sól 1 szczypta

Porada

Na polewę można wykorzystać czekoladę z kawałkami orzechów.

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z powidłami śliwkowymi

W tym przepisie na murzynka z powidłami, do masy czekoladowej dodaję powidła śliwkowe. Powodują one, że moje ciasto jest bardziej wilgotne, a przy tym ma dodatkowy posmak powideł. To świetne połączenie, a ja osobiście wolę takie wilgotne, puszyste ciasta. 

Masło zagotować z cukrem, mlekiem i kakao, często mieszając. Odlać ¼ szklanki masy (na polewę), a resztę wystudzić.

Do chłodnej masy wmieszać rózgą powidła, później żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do masy kakaowej.

Przełożyć ciasto do keksówki (użyłam keksówki o wymiarach 8x27 cm) i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Odlaną masę kakaową podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i wystudzić. Polać wystudzone ciasto tężejącą polewą.

Sprawdźcie także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak