Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z mikrofalówki nadziany dżemem (babeczka z kubeczka w 5 minut)
Babeczka w mikrofali to niezwykle prosty i szybki przepis. Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz za dużo czasu czy nawet ochoty piec - sięgnij po ten przepis! Murzynek z mikrofali na pewno Ci posmakuje - no i ten pyszny dżem w środku!
Naczynie: Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 200 ml
Mikrofalówka o minimalnej mocy 750 W
Jak zrobić babeczkę w kubeczku - murzynka z mikrofalówki?
Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.
Dodać olej z mlekiem, a całość dokładnie połączyć.
Następnie należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Wszystko porządnie wymieszać.
Masę przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej.
Na wierzchu ułożyć dżem/konfiturę.
Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty.
(Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej).
Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka.