Muhammara- turecka pasta paprykowo - orzechowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb wieloziarnisty

    1 kromka
  • papryka czerwona

    1
  • przecier pomidorowy

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • sok z granatu

    3 łyżki
  • chilli

    1/2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Ściągamy skórkę. Chlep prażymy na suchej patelni, skórkę odcinamy, środek kroimy w kostkę. Orzechy mielimy na drobno. Przekładamy do rozdrabniacza orzechy, paprykę, chleb, dodajemy przecier, sok z granatu, chilli, kminek i sól do smaku. Rozdrabniamy na jednolitą pastę. Formujemy małe kuleczki i nabijamy na wykałaczki z podpłomykiem lub kozim serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 22.04.2014 07:21
super pomysł!!!
Mniam 21.04.2014 16:12
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam. Bardzo mi się podoba taka pasta.
Ania84 21.04.2014 15:46
Pastę można podawać również z świeżymi figami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat