Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muhammara- turecka pasta paprykowo - orzechowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb wieloziarnisty 1 kromka
papryka czerwona 1
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 15 dag
sok z granatu 3 łyżki
chilli 1/2 łyżeczki
kminek Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Muhammara- turecka pasta paprykowo - orzechowa

Paprykę myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Ściągamy skórkę. Chlep prażymy na suchej patelni, skórkę odcinamy, środek kroimy w kostkę. Orzechy mielimy na drobno. Przekładamy do rozdrabniacza orzechy, paprykę, chleb, dodajemy przecier, sok z granatu, chilli, kminek i sól do smaku. Rozdrabniamy na jednolitą pastę. Formujemy małe kuleczki i nabijamy na wykałaczki z podpłomykiem lub kozim serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 22.04.2014 07:21
super pomysł!!!
Mniam 21.04.2014 16:12
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam. Bardzo mi się podoba taka pasta.
Ania84 21.04.2014 15:46
Pastę można podawać również z świeżymi figami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak