Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowo-marchewkowe z suszonymi owocami
Szukasz przepisu na przekąskę, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest zdrowa i sycąca? Muffinki marchewkowo-bananowe to świetne rozwiązanie! Te soczyste, puszyste i pełne smaku muffinki są doskonałym połączeniem słodkiej marchwi, aromatycznego banana i aromatycznych przypraw. Idealne na śniadanie, przekąskę do pracy czy do podzielenia się z rodziną i przyjaciółmi. Gotowi na kulinarne doświadczenie? Przygotujcie razem ze mną muffinki marchewkowo-bananowe.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, aromat migdałowy i miksujemy.
Do dużej miski dodajemy mąkę, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rodzynki, morwę białą, żurawinę i pokrojone śliwki kalifornijskie.
Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich jajka z cukrem i olejem oraz banany z marchewką.
Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do foremek do pieczenia babeczek.
2. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut*.
* Muffinki warto obserwować i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)