Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    260 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    65 g
  • jajko

    2 szt
  • jogurt waniliowy

    280 g
  • masło

    60 g
  • jagody

    1 szklanka

Składniki na kruszonkę

  • mąka tortowa

    50 g
  • masło

    30 g
  • cukier puder

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki, szybko siekamy kilak chwil, a następnie rozcieramy palcami na kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (roztopione masło, jajka i jogurt waniliowy). Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy kruszonkę i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 25.06.2015 22:45
Pyszny deserek!
VioletoweKucharzenie 24.06.2015 10:03
idealne! poproszę do kawki:-)
inka2012 24.06.2015 09:55
cudownie wyglądają :)
Maridka19 24.06.2015 09:30
Same pyszności :)
ilka01 24.06.2015 09:16
pychota :)
Futka 24.06.2015 07:49
Cudne i niezwykle apetyczne babeczki :)
bietka 24.06.2015 07:24
wygladaja pysznie :)
Krystyna32 24.06.2015 06:48
bardzo apetyczne
RenataZ-et 23.06.2015 23:58
super pomysł
wwwiolka 23.06.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat