Przepis i sposób przygotowania na: moje kopytka
Ostudzone dokładnie zagniatamy, by nie było grudek. Następnie dodajemy jajko i mieszamy, dodajemy mąkę, sól i ponownie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na kilka mniejszych kulek wielkości średnich pomarańczy. Blat posypujemy mąką i układamy na nim ciasto. Z wierzchu oprószamy je mąką.
Z każdej kuli ciasta kolejno rolujemy dłońmi wałek. Następnie lekko spłaszczamy go nożem i kroimy pod skosem w 2 cm kawałki. Kopytka układamy na posypanym mąką blacie, oprószamy je również lekko z wierzchu, po czym wrzucaj partiami do gotującej się wody, tak by wypełniały dno garnka, ale nie nachodziły na siebie.
Gotujemy kopytka przez ok. 3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy na talerz , aby odciekły z wody. Podajemy z cebulką podsmażoną na tłuszczu, posypane koperkiem.