Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje bazyliowe pesto

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 42 g
ząbki czosnku 4 sztuki
pestki słonecznika 4-5 łyżeczek
sól 1 raczej płaska łyżeczka
pistacje ok. 10 sztuk
oliwa ok. 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Moje bazyliowe pesto

Kroki postępowania

1
Świeże listki bazylii ( u mnie z ogródka ) płuczemy i lekko osuszamy w ściereczce.
Odmierzamy 42 g .
Krok 1 - Moje bazyliowe pesto foto
2
Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy.
Krok 2 - Moje bazyliowe pesto foto
3
W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml.
Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować.
Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.
Krok 3 - Moje bazyliowe pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak