Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój Yorkshire pudding

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 spore
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 niepełna szklanka
sól do smaku
olej

Porada

Ciasto można przetrzymać w lodówce do następnego dnia. Tylko po wyjęciu dobrze jest jeszcze trochę masę poubijać. Najlepsze są na ciepło z mięskiem , sosem warzywnym. Mnie najlepiej smakują same , lub z nutellą.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój Yorkshire pudding

Do wgłęgienia foremek babeczkowych wlewamy sporą ilość oleju , na dnie powinna być widoczna warstwa tłuszczu. Pedzelkiem rozprowadzamy olej po foremce .
Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzewamy do 180 C.
W tym czasie robimy ciasto.
Do wysokiego pojemnika z dziubkiem wbijamy jajko , wlewamy 1/2 mleka i dodajemy sól.
Wszystko bardzo dobrze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i resztę mleka.
Znów wszystko dobrze ubijamy ( to ważna czynność).
Gdy blaszka będzie mocno nagrzana wyjmujemy ją i szybciutko napełniamy foremki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Warstwa oleju powinna skwierczeć przy nalewaniu.
Blaszkę szybko wstawiamy znów do piekarnika na ok.25-35 min.
Babeczki powinny podwoić swoją objętość.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.01.2016 13:16
ciekawy przepis
Mniam 27.01.2016 11:54
Bardzo ciekawy przepis, nigdy tak nie robiłam.
A_Ka 26.01.2016 20:12
apetycznie wygląda
IKrakowianka 26.01.2016 19:45
super przepis
Anna169Hosz 26.01.2016 19:42
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak