Modra kapusta

Modra kapusta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • jabłka

    3 sztuki
  • kapusta czerwona

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- 400 g czerwonej kapusty
- 2 plastry słoniny
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 2 kieliszki octu
- 3 winne jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, a następnie grupo poszatkować. Cebulę obrać i razem ze słoniną pokroić w drobną kostkę. Kapustę umieścić w większym garnku z dodatkiem ½ szklanki wody i dusić ok. 20 min.
Słoninę wrzucić na rozgrzaną patelnię i stopić na skwarki. Następnie zasypać ją 1 łyżką mąki, dodać posiekane cebule i 2 kieliszki octu. Dokładnie wymieszać, a potem zdjąć z palnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Następnie wlać zasmażkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 01.10.2015 11:09
prawdziwy śląski dodatek do rolady i klusek
mysza75 03.03.2014 12:25
Jaka dobra kapucha
Janina 07.01.2014 12:45
Bardzo fajna taka kapusta;)
pestka 06.01.2014 15:14
bardzo dobry dodatek do obiadu
norweska20 06.01.2014 12:52
idealna do rolad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat