Młoda kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Młoda kapusta - samodzielne danie lub dodatek do obiadu. To jest najlepszy sprawdzony przepis na te sezonowe pyszności.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • koper świeży

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Młoda kapusta zasmażana foto
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści. Główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym krótko będziemy ją parzyć. U mnie niecałe 7 minut.
Obgotowaną kapustę odsączamy z wody.
Krok 2 - Młoda kapusta zasmażana foto
W międzyczasie obieramy i kroimy w piórka cebule, wrzucamy do rondla i smażymy chwilę.
Krok 3 - Młoda kapusta zasmażana foto
Kapustę przekładamy do rondla z cebulą. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Możemy podlać trochę wodą, wówczas nie będzie ona taka sucha.
Krok 4 - Młoda kapusta zasmażana foto
Po 5 minutach podsypujemy mąką i mieszamy kapustę.
Krok 5 - Młoda kapusta zasmażana foto
Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
Dodajemy opłukany i pokrojony koper
Krok 6 - Młoda kapusta zasmażana foto
Mieszamy, doprawiamy do smaku i przesmażamy jeszcze minutę i kapusta gotowa.
Krok 7 - Młoda kapusta zasmażana foto
Moja "sezonowa propozycja" to kapusta zasmażana z dużą ilością kopru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat