Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta zasmażana

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Młoda kapusta - samodzielne danie lub dodatek do obiadu. To jest najlepszy sprawdzony przepis na te sezonowe pyszności.

Składniki:

cebula 2 szt
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
koper świeży
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta zasmażana

Kroki postępowania

1
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści. Główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym krótko będziemy ją parzyć. U mnie niecałe 7 minut.
Obgotowaną kapustę odsączamy z wody.
Krok 1 - Młoda kapusta zasmażana foto
2
W międzyczasie obieramy i kroimy w piórka cebule, wrzucamy do rondla i smażymy chwilę.
Krok 2 - Młoda kapusta zasmażana foto
3
Kapustę przekładamy do rondla z cebulą. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Możemy podlać trochę wodą, wówczas nie będzie ona taka sucha.
Krok 3 - Młoda kapusta zasmażana foto
4
Po 5 minutach podsypujemy mąką i mieszamy kapustę.
Krok 4 - Młoda kapusta zasmażana foto
5
Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
Dodajemy opłukany i pokrojony koper
Krok 5 - Młoda kapusta zasmażana foto
6
Mieszamy, doprawiamy do smaku i przesmażamy jeszcze minutę i kapusta gotowa.
Krok 6 - Młoda kapusta zasmażana foto
7
Moja "sezonowa propozycja" to kapusta zasmażana z dużą ilością kopru.
Krok 7 - Młoda kapusta zasmażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak