Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna po grecku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 szt
pietruszka 2 szt
seler 0,5 szt
por (biała część) 1
koncentrat pomidorowy
mąka pszenna
olej do smażenia
sól i pieprz
miruna ze skórą 60 dag
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Bazylia suszona Prymat
cebula biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna po grecku

Warzywa obrać i umyć. Umytą mirunę pokroić na mniejsze kawałki, posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać posiekany por, przesmażoną pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podlać niecałą szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną, a następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, dusić kilka minut. W naczyniu układać warstwowo - ryba, sos, ryba, sos. Kiedy ostygnie włożyć do lodówki, podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.05.2013 08:03
Bardzo smaczne
beniaminek 08.05.2013 22:46
fajne danie
QuchniaKaroli 08.05.2013 21:43
piękne podanie:)
gosia1988 08.05.2013 21:42
lubię taką
IwonaDD 08.05.2013 20:59
pyszne danie
Monika58 08.05.2013 19:56
lubię taką rybę i też robię
babajaga1969 08.05.2013 19:47
tak podana jest smaczna
Cranberry 08.05.2013 16:29
wygląda pysznie :)
iwi 08.05.2013 16:27
Smaczna rybka w takim wydaniu.
Marta11 08.05.2013 16:11
ciekawy pomysl
Kamila10 08.05.2013 16:08
Bardzo dobry ma smak.
angelika14 08.05.2013 15:54
lubię mirunę ale po grecku zazwyczaj robiłam mintaja
Bernadeta1 08.05.2013 15:29
zawsze też robię z miruny,smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak