Miodowe krewetki wg Buni

Miodowe krewetki wg Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki obrane Black Tiger

    6 sztuk
  • sól

    1 szczypta do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • miód

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • cytryna

    1 plasterek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowe krewetki wg Buni foto
Krewetki rozmrozić .Osuszyć.
Krok 2 - Miodowe krewetki wg Buni foto
Przygotować marynatę z 2 łyżeczek oleju , miodu, czosnku z solą i białego pieprzu. Wymieszać .
Krok 3 - Miodowe krewetki wg Buni foto
Posmarować marynatą krewetki . Zostawić w lodówce na 15 minut.
Krok 4 - Miodowe krewetki wg Buni foto
Wyjąć krewetki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni . Podać z kawałkiem cytryny do kropienia sokiem. Posypać usiekanym koprem .
Można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę.
* to jest jedna mała porcja na lekka przekąskę dałam tego plasterek bułki lekko opieczony na grzankę
Teraz mogę ze spokojnym sumieniem napisać : Podchodziłam do tego typowo eksperymentalnie na zasadzie uda sie to dobrze- nie uda trudno. A wyszło cudownie . Niech się schowają wszystkie inne sposoby na doprawianie krewetek ( nawet czosnek mi tu nie przeszkadza ) .Gorąco polecam wszystkim miłośnikom krewetek - oświadczam , że krewetki robione sposobem Buni są fantastyczne.
Krok 5 - Miodowe krewetki wg Buni foto
Co by było gdyby krewetki były produktem krajowym ? Pewnie wymyślili byśmy nasze własne sposoby ich jadania . Ale nie są . Co nie znaczy , że nie możemy się pobawić w tworzenie własnych smaków . Typowym polskim składnikiem marynat zawsze był miód - spróbuję jak się sprawdzi w tym przypadku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
6zer 26.11.2013 11:05
uwielbiam krewetki i wszystko co jest z nimi zwiazane
eMMe 25.11.2013 18:59
Na pewno bym się skusiła na takie:) Pycha:)
marcia7 25.11.2013 16:49
doskonały przepis
aniagdz 25.11.2013 16:07
tak na słodko jeszcze nie jadłam ;)
EwelinkA_93 25.11.2013 15:44
rewelacja :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat