Miętowe papardelle z groszkiem i łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron papardelle

    240 gram
  • filet z łososia

    200 gram
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • mrożony groszek

    250 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mięta

    4 listki
  • sól

    1
  • oliwa

    1
  • parmezan starty

    1
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proces jest bardzo szybki, sugerujemy więc równoczesne przygotowywanie. W dwóch garnkach przygotowujemy makaron i groszek. Gdy już będą się gotować, zaczynamy przygotowany sosu. Łososia porcjujemy na wygodnie fragmenty. Na rozgrzanej, szerokiej patelni dodajemy chlust oliwy, wrzucamy rybę, delikatnie mieszamy i już po chwili dodajemy śmietankę, gałązki mięty i sok z cytryny. Na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając delikatnie, redukujemy sos. Należy uważać, by zanadto nie rozdrobnić łososia. Po ok. 10 minutach gotowania rozmrożony groszek umieszczamy na patelni z sosem. Czekamy chwilę, aż smaki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy makaron na patelni, mieszamy tak, by sos dokładnie na nim osiadł. Podajemy z gałązką świeżej mięty i startym parmezanem.

Sugerowane modyfikacje: skórka z cytryny i starty niewielki korzeń chrzanu. Następnym razem z pewnością dodamy chrzan, jesteśmy ciekawi, jak się wkomponuje w ten przepyszny sos :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 11.04.2013 19:11
cudowne połączenie smaków!
reniatka 12.02.2013 12:17
oj zjadlabym
bietka 04.02.2013 19:00
bardzo fajny przepis
Rafał10 01.02.2013 16:14
zaskakująco pyszne połączenie :)
ALAGOR 31.01.2013 23:13
smakowe to!
kasienka23 30.01.2013 19:30
ciekawy przepis
mufinka79 30.01.2013 18:11
Bardzo lubię to połączenie smaków :)
dwa pokoje z kuchnią 30.01.2013 16:36
pyszne połączenie
Beata61 30.01.2013 16:34
super zdjęcie i zaciekawił mnie dodatek mięty ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat