Proces jest bardzo szybki, sugerujemy więc równoczesne przygotowywanie. W dwóch garnkach przygotowujemy makaron i groszek. Gdy już będą się gotować, zaczynamy przygotowany sosu. Łososia porcjujemy na wygodnie fragmenty. Na rozgrzanej, szerokiej patelni dodajemy chlust oliwy, wrzucamy rybę, delikatnie mieszamy i już po chwili dodajemy śmietankę, gałązki mięty i sok z cytryny. Na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając delikatnie, redukujemy sos. Należy uważać, by zanadto nie rozdrobnić łososia. Po ok. 10 minutach gotowania rozmrożony groszek umieszczamy na patelni z sosem. Czekamy chwilę, aż smaki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy makaron na patelni, mieszamy tak, by sos dokładnie na nim osiadł. Podajemy z gałązką świeżej mięty i startym parmezanem.
Sugerowane modyfikacje: skórka z cytryny i starty niewielki korzeń chrzanu. Następnym razem z pewnością dodamy chrzan, jesteśmy ciekawi, jak się wkomponuje w ten przepyszny sos :)