Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka ok.700-800 g
marchewka 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
bulion drobiowy 2 szkl.
słodka śmietanka 100 ml
mąka 2 łyżki
koperek 1 pęczek
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Udziec z indyka oczyszczamy ze skóry,kości i żyłek. Mielimy w maszynce do mięsa.

Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w wodzie,dobrze odciśniętą bułkę,cebulkę drobno pokrojoną i zeszkloną w odrobinie oleju ,rozdrobniony ząbek czosnku,startą na tarce marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi,wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Dłonie zwilżamy w wodzie i formujemy z masy mięsnej małe klopsiki.
Krok 1 - Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym foto
2
Klopsiki delikatnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym foto
3
Zalewamy bulionem,patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w śmietance i zaciągamy nią sos. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym foto
4
Na koniec wsypujemy posiekany koperek,podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Krok 4 - Mięsno-warzywne pulpeciki w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dragunia21 18.10.2013 10:23
smakowicie wygląda
Mysiunia 16.10.2013 21:23
jakie smaczne danie :)
patryska76 16.10.2013 17:45
Pycha ;-) ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak