Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsno-warzywna babka z kuskusem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
marchew 1 duża sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
kuskus 1 szklanka
jajko 3 sztuki
margaryna 4 łyzki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyzka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno-warzywna babka z kuskusem

Marchew, pietruszkę, seler, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy kostkę. w rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy warzywa, dusimy aż warzywa zmiękną.
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy żółtka, kaszę kuskus i przestudzone warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz dodajemy majeranek. Wyrabiamy ok 20 min. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Forme na babkę z kominem ( u mnie o średnicy 25cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy do formy masę mięsno-warzywną, wyruwnujemy i dociskamy dłonią, wierzch opruszamy bułką tartą. Pieczemy 40min w temp. 175 stopni. Możemy w podawać na ciepło lub zimno, samą lub ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.01.2016 12:45
wspaniale wygląda
Mniam 31.07.2014 06:43
Lubię tego typu zapiekanki. W formie na babkę wychodzi bardzo oryginalnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak