Mielona pieczeń z indyka

Mielona pieczeń z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z indyka

    1 kilogram
  • por

    1/4 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • czosnek

    4 ząbek
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • mleko

    1/4 szklanka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

MARYNATA DO MIĘSA

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3/4 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/2 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbek
  • olej rzepakowy

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielona pieczeń z indyka foto
Obrać, opłukać, drobno posiekać cebulę i por.
Krok 2 - Mielona pieczeń z indyka foto
Udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić.
Krok 3 - Mielona pieczeń z indyka foto
Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 4 - Mielona pieczeń z indyka foto
Zamarynowane mięso zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu.
Krok 5 - Mielona pieczeń z indyka foto
Do mięsa dodać wcześniej uduszoną cebulę, namoczoną bułką tartą, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, świeżo mieloną gałkę muszkatołową i całość bardzo starannie wymieszać.

Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię, spryskać olejem i posypać bułką tartą.
Krok 6 - Mielona pieczeń z indyka foto
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.11.2016 11:02
apetycznie wygląda
Alex_M 30.11.2015 07:10
ale pysznosci!
monikaT83 28.11.2015 08:46
Bardzo lubię takie mięsko. Sama bardzo często takie przygotowuje :)
wwwiolka 27.11.2015 11:11
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 27.11.2015 11:03
na pewno bardzo smaczna
Malinka 27.11.2015 10:45
Zjadłabym kawałek do chlebak ze smakiem !
slodkieniebo 27.11.2015 08:35
Najlepsza na kanapki :)
Motorek 27.11.2015 08:30
pyszna pieczeń
IZABELA29 27.11.2015 08:28
pysznie wygląda
Mniam 27.11.2015 08:26
Taką pieczeń z chęcią bym położyła na domowym pieczywie. Pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat