Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie rollsy

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tortilla z serkiem śmietankowym z nutą ostrej papryczki, z dużą ilością szynki, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Sprawdzą się również w roli drugiego śniadania.

Składniki:

placki do tortilli 4 sztuki
serek śmietankowy 280 gramów
papryczka chilli 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
puszka kukurydzy 0.5 sztuki
szynka konserwowa 12 plastrów
żółty ser 12 plastrów
sałata masłowa 12 liści
szczypiorek 1 pęczek
papryczka ostra piri piri 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie rollsy

1. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać, dodać do serka śmietankowego i dokładnie wymieszać.

2. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a sałatę dokładnie umyć i osuszyć.

3. Placki tortilli posmarować pikantnym serkiem, posypać kukurydzą, papryką, szczypiorkiem, ułożyć po 3 liście sałaty, 3 plastry szynki, 3 plastry żółtego sera i zwinąć ciasno w rulon.

4. Gotowe tortille zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

5. Po tym czasie każdy rulon pokroić na kawałki o grubości około 2-3cm, spiąć wykałaczką i udekorować marynowaną papryczką pir-piri.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 02.12.2018 11:10
Powodzenia ;)
danielek 02.12.2018 11:09
Piękne i smaczne :)
Basiliana 28.11.2018 12:26
Roladki wyglądają świetnie, mogą być ozdobą każdej imprezy. Połączenie smaków też bardzo mi się podoba.
Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:09
Wyglądają rewelacyjnie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak