Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie pulpeciki z nachos w pikantnym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso wołowe 500 g
pomidory w puszce 400 g
cebula 2
bulion wołowy 300 ml
ziemniaki 4
jajko 1
czosnek 5 ząbków
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
chili mielone 2 łyżki
kolendra świeża poskieana 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
nachos 80 g
natka pietruszki 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie pulpeciki z nachos w pikantnym sosie

Mięso mielone wymieszać z pokruszonymi nachos, cynamonem, kminkiem, rozgniecionymi lub drobno posiekanymi trzema ząbkami czosnku, posiekaną cebulą oraz rozkłóconym jajkiem. Z masy uformować kulki. Na rozgrzanych kilku łyżkach oleju podsmażyć pulpeciki na złocisty kolor.
Następnie przygotować sos: pomidory, bulion, cukier, cebulę, czosnek, chili, słodką paprykę zmiksować na gładki płyn. Dodać posiekane zioła i całość podgrzewać na średnim ogniu. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pulpety podgrzać w sosie i podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 22.03.2013 18:47
powalaja wygladem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak