Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie klopsiki z wolnowaru

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wieprzowina 1 kg
kumin 1,5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 2 sztuki
posiekana kolendra 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
krojone pomidory 1 puszka
sok pomidorowy 400 ml
cebula 1 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie klopsiki z wolnowaru

1. Do mięsa dodać cebulę, kumin, paprykę, jajka, kolendrę i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny. Ze schłodzonej masy formować klopsiki wielkości śliwki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć klopsiki przez 4 – 6 minut często potrząsając patelnią. Zrumienione klopsiki natychmiast przekładać do misy wolnowaru.
3. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu klopsików wlać sok pomidorowy i krojone pomidory. Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Gorącym sosem zalać klopsiki. Gotować w wolnowarze ustawionym na niską moc przez 5 godzin.

Podawać z ryżem lub białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 14.09.2012 14:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak