Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Meksykańskie klopsiki z wolnowaru

4.9
(10)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wieprzowina
1 kg
kumin
1,5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
5 łyżek
jajko
2 sztuki
posiekana kolendra
3 łyżki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
pieprz
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwa
5 łyżek
krojone pomidory
1 puszka
sok pomidorowy
400 ml
cebula
1 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie klopsiki z wolnowaru

1. Do mięsa dodać cebulę, kumin, paprykę, jajka, kolendrę i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny. Ze schłodzonej masy formować klopsiki wielkości śliwki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć klopsiki przez 4 – 6 minut często potrząsając patelnią. Zrumienione klopsiki natychmiast przekładać do misy wolnowaru.
3. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu klopsików wlać sok pomidorowy i krojone pomidory. Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Gorącym sosem zalać klopsiki. Gotować w wolnowarze ustawionym na niską moc przez 5 godzin.

Podawać z ryżem lub białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 14.09.2012 14:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak