Meksykańskie empanadas w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna tortowa

    800 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier biały

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • mleko

    1 szklanka
  • mielone mięso wieprzowe

    500 gram
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • suszone chilli w proszku

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    do posmarowania
  • mleko

    do pormarowania
  • drożdże świeże

    100 gram
  • fasola

    1 puszka
  • ocet winny biały

    2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, oprószyć je solą i smażyć. W tym czasie pokroić cebulę w kawałeczki, zmiażdżyć czosnek przez praskę i dodać to wszystko do smażącego się mięsa. Smażyć, aż mięso będzie mocno zarumienione.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.

Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.

Odstawić farsz by wystygł.



Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 08.03.2016 19:47
smaczne pierogi
qrasnqleq 04.08.2012 11:40
super propozycja na obiad dla mojego męża...pikantnie...mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat