Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksyk na pikantnie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 250 g
czosnek ząbki 3 szt
cebula do smaku
bulion 750 ml
marchew 1 szt
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
oliwki czarne Smak do smaku
oliwki zielone Smak do smaku
kukurydza w puszce do smaku
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kapary całe Smak do smaku
śmietana 18 proc 2 łyżki
ser żółty do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Meksyk na pikantnie

Kroki postępowania

1
Przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.
Krok 1 - Meksyk na pikantnie  foto
2
Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
Krok 2 - Meksyk na pikantnie  foto
3
Gdy mięsko będzie już ścięte, dodajemy bulion.
Można oczywiście korzystać z bulionu z kostki, ale niewątpliwie potrawa będzie smaczniejsza i zdrowsza na prawdziwym, domowym rosołku.
Krok 3 - Meksyk na pikantnie  foto
4
Dodajemy pokrojoną marchewkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy na delikatnym ogniu.
Krok 4 - Meksyk na pikantnie  foto
5
Doprawiamy mieloną papryką ostrą i słodką, pieprzem, gałką i kucharkiem. Gotujemy ok 5 min na wolnym ogniu.
Ilość ostrych przypraw zależy od naszego uznania.
Krok 5 - Meksyk na pikantnie  foto
6
Dodajemy czerwoną fasolę po przepłukaniu w wodzie. Dodajemy kukurydzę oraz odsączone z zalewy i pokrojone oliwki. Zagotowujemy.
Krok 6 - Meksyk na pikantnie  foto
7
Dodajemy kapary i zagotowujemy.
Krok 7 - Meksyk na pikantnie  foto
8
Dodajemy śmietanę i zagotowujemy.
Krok 8 - Meksyk na pikantnie  foto
9
Wszystko zagotowujemy na małym ogniu i sprawdzamy czy nie trzeba doprawić. Podajemy zupę posypaną tartym żółtym serem.
Krok 9 - Meksyk na pikantnie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 23.11.2014 17:29
Pyszności.
noninka77 23.11.2014 16:10
Pyszności :)
Bernadeta1 23.11.2014 15:58
bardzo lubię pikantne potrawy
Pietruszka 23.11.2014 15:53
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak