Masa cukrowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda zimna

    80 ml
  • glukoza w proszku

    100 gram
  • aromat śmietankowy

    1/2 buteleczki
  • margaryna kostka

    1/4 kostki PLANTY
  • cukier puder

    700-800 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sobie wszystkie składniki. Wstawić jeden garnek na gazie - wlać wodę do 1/3 wysokości. Na garnek stawiamy metalową miskę, wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą, mieszamy aż spęcznieje. Odpalamy gaz na najmniejszym krążku z najmniejszym płomienie i mieszamy. Masa nie może się zagotować, trzeba to kontrolować. W rozpuszczonej żelatynie nie może być kryształków. Dodaję glukozę, wlewam aromat i mieszam. Na koniec dodaję Plantę i mieszam tak długo aż się rozpuści.Czas na ugniatanie: Możemy to zrobić ręcznie, ja wykorzystałam tym razem robota. Na czysty stół wsypuję cukier puder, robię kopczyk, wlewam masę i zaczynam ugniatać. Na początek można zacząć od 500g cukru pudru, dosypując co jakiś czas aż przestanie się kleić do rąk (gnieciemy jak na ciasto na pierogi). Jeżeli nie będzie takiej potrzeby, nie trzeba zużyć całego cukru.Kiedy masa będzie już matowa i nie klei mi się do rąk, dzielę ją na części i dodaję niewielką ilość barwika spożywczego. Zagniatam tak długo, aż uzyskam wybrany przeze mnie kolor. Tą część, której nie używam owijam szczelnie w folię aby mi nie wyschła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 12.02.2015 22:05
super podziwiam talent

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat