Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
65 g -
czekolada gorzka
100 g -
czekolada deserowa
200 g -
czekolada mleczna
50 g -
jajko
4 szt -
cukier puder
150 g -
kakao
1 łyżka -
likier kawowy
2 łyżki -
tłuszcz do formy
-
mąka pszenna typ 450
50 g -
sól
Przepis i sposób przygotowania Gorące kubeczki czekoladowe
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania wysmarować masłem. W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim czekoladę połamaną na mniejsze kawałki (ważne żeby zrobić to w jak najkrótszym czasie). Odstawić żeby masa czekoladowa lekko przestygła. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana jest już błyszcząca i sztywna dodać żółtka, likier czekoladowy, a następnie stale miksując masę czekoladową. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli, powoli połączyć z masą czekoladową.
Gotową masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut wierzch musi być chrupiący, może lekko popękać.
Podawać ciepłe! Ważne żeby ostrzec znajomych, że deser i foremki są gorące!
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)