Gorące kubeczki czekoladowe

Gorące kubeczki czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    65 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada deserowa

    200 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier puder

    150 g
  • kakao

    1 łyżka
  • likier kawowy

    2 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • mąka pszenna typ 450

    50 g
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gorące kubeczki czekoladowe

Z podanych składników powinno wyjść ok. 4-6 kokilek (foremek do zapiekania)

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania wysmarować masłem. W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim czekoladę połamaną na mniejsze kawałki (ważne żeby zrobić to w jak najkrótszym czasie). Odstawić żeby masa czekoladowa lekko przestygła. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana jest już błyszcząca i sztywna dodać żółtka, likier czekoladowy, a następnie stale miksując masę czekoladową. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli, powoli połączyć z masą czekoladową.

Gotową masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut wierzch musi być chrupiący, może lekko popękać.

Podawać ciepłe! Ważne żeby ostrzec znajomych, że deser i foremki są gorące!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Kluska_87 12.12.2014 20:46
chciałabym zrobić
V_kuchareczka 12.12.2014 20:39
rewelacyjny przepis
caralajna 12.12.2014 18:11
ale bym zjadła :)
adelajda 12.12.2014 15:42
lubię ten deser
Stenka 12.12.2014 15:37
fajny przepis
Sroczka 12.12.2014 15:14
Ależ ten deser pysznie wygląda.
Beatris 12.12.2014 15:11
Wspaniały deser, zabieram do ulubionych:)
Zdzisław 12.12.2014 14:52
pyszne słodkości się upiekły
Edith85 12.12.2014 14:41
ale smakowicie wyglądają :)
gabrysia123 12.12.2014 13:43
Ależ rozpusta prawdziwa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat